Home »
» Torta od kukuruza i borovnica
Priprema
Najprije ispeci biskvite , a mogu se ispeci i dan prije . Za kukuruzni biskvit u posudu za mijesanje uspi oba brasna , secer , prasak , sodu i sol , pa dobro izmijesaj . Kukuruz ocisti i ostrim nozem skini zrnja , Pa ih samelji u multipraktiku u finu kasicu . Sve prebaci u posudu za kuhanje , pa kuhaj na laganoj vatri dok se ne zgusne oko 8 min . Skini sa vatre , pa umijesaj maslac . Smjesi dodaj mlacenicu i izmijesaj , pa tek onda dodaj jaja , zumanjak i vaniliju . Ovu smjesu dodaj gornjoj smjesi sa brasnom i sve izmijesaj spatulom .
Kalup za tortu sa obrucem promjera 23-24 cm premazi i pospi sa brasnom , a dno oblozi papirom za pecenje . U kalup ispi pripremljeno tijesto i poravnaj ga . Peci biskvit u zagrijanoj pecnici na 170 stupnjeva 30-35 min . Probaj cackalicom , pa ako vam se cini da nije dobro peceno , produzi pecenje za jos 5-10 min . Peceni biskvit hladi u kalupu 10 min , pa ga tek onda prebaci na resetku za hladjenje i potpuno ohladi .
Za biskvit sa borovnicama , borovnice stavi kuhati sa par zlica vode , pa ih kuhaj 8 min dok ne popucaju i puste sok . Skini sa vatre i umijesaj mlijeko , pa sve ispasiraj , ohladi . U hladni vocni pire umjesaj bjelanjke i vaniliju , ostavi sa strane . U posebnu zdjelu izmijesaj skupa brasno , secer , prasak i sol , pa dodaj narezani maslac i dobro izradi miskerom dok semaslac ne usitni u brasnu . U ovu smjesu dodaj smjesu sa borovnicama u dva navrata miksajuci dok sve ne postane pjenasto .
U oprani i pripremljeni isti kalup od pecenja prethodnog biskvita uspi tijesto od borovnica i poravnaj . Peci u zagrijanoj pecnici na 150 stupnjeva 20-25 min . Peceni biskvit prebaci na resetku za hladjenje i potpuno ohladi .
Za nadjev od borovnica , borovnice , sok i koricu limuna i secer stavi u posudu za kuhanje , pa kuhaj na laganoj vatri 10-12 min . U medjuvremenu otopi zelatinu u vodi i ostavi da nabubri . Nabubrenu zelatinu dodaj kuhano voce i skini sa vatre . Mijesaj dok se zelatina ne otopi . Sve prebaci u zdjelu za mijesanje , prekrij sa folijom i ohladi potpuno . Prebaci u hladnjak , pa kada se pocne zelatiniti promijesaj .
Za nadjev od sira i vrhnja , u posudu za kuhanje stavi ostatak od kukuruza narezane na manje komade , pa ih prelij sa slatkim vrhnjem i stavi na vatru . Pusti da uskuha , pa skini sa vatre i poklopi . Ostavi neka tako odstoji 30 min , pa tek onda sve procijedi i ohladi . Hladno prebaci u hladnjak i tek onda izmuti u slag . Ostavi sa strane do upotrebe .
U zdjelu za mijesanje stavi krem sir , secer , vaniliju i otopljenu i prohladjenu cokoladu . Sve dobro izmiksaj u jednolicnu masu . Ovoj smjesi dodaj ohladjeno i izlupano vrhnje u nekoliko navrata , ali na najnizoj brzini samo da se vrhnje umijesa u smjesu sa sirom . Gotovu kremu spremi u hladnjak da se dobro ohladi .
Hladne biskvite izravnaj , a kukuruzni biskvit prerezi jednom vodoravno . Na servirni tanjur polozi jedan dio kukuruznog biskvita i premazi ga polovicom nadjeva od borovnica . Preko polozi biskvit od borovnica , pa ga premazi drugom polovicom nadjeva od borovnica i na kraju polozi drugi dio biskvita od kukuruza . Sve spremi u hladnjak da se dobro stisne oko 30 min .
Rashladjenu tortu izvadi iz hladnjak i cijelu premazi nadjevom od sira i vrhnja . Po vrhu torte pospi borovnice i zrna kukuruza skuhana u malo mlijeka i secera , ohladjeni i dobro ocijedjeni . Sve ukrasi sa listicima mente . Spremi u hladnjak da se sve dobro rashladi . Hladnu tortu rezi na kriske i serviraj uz salicu kave .
Sastojci
- Kukuruzni biskvit
- 210 g kukuruznog brasna ( ne palente )
- 120 g glatkog brasna
- 50 g sećera ( kristal)
- 2 zlicice Prašak za pecivo Docela
- 1/4 zlicice Sode bikarbone Dolcela
- 1/2 zlicice soli
- 3 klipa kukuruza
- 90 g maslaca
- 240 ml mlacenice ili tekuceg jogurta
- 2 jaja
- 1 zumanjak
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- Biskvit od borovnica
- 150 g borovnica
- 6 zlica mlijeka
- 3 bjelanjka
- 1 Vanilin šećer Dolcela
- 150 g Glatkog brašna Podravka
- 150 g sećera ( kristal)
- 2 zlicice Praska za pecivo Docela
- 1/4 zlicice soli
- 90 g maslaca
- Nadjev od borovnica
- 500 g borovnica
- 100 g sećera ( kristal)
- 1/2 limuna sok i korica
- 1 zlicica zelatine
- 1 zlica hladne vode
- Nadjev od sira i vrhnja
- 400 ml Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
- ostaci od klipova kukuruza prerezani na manje komade
- 100 g bijele cokolade
- 200 g krem sira
- 100 g ecera u prahu
- 1 Vanilic secer
Нема коментара:
Постави коментар