SastojciKoličina
jaja2
so1 kašičica
mleko250 ml
prašak za pecivo1
šećer1 kašičica
suvi kvasac1
jogurt200 ml
ulje60 ml + 1 kašika
brašno730 g + za obradu testa
sir200 g
kajmak1 kašika
belance1
susamza posipanje
                            Kako pripremiti

  • Postupak započinjemo tako što umlačimo mleko i u njega sipamo šećer i suvi kvasac, promešamo kašikom. Kvasac ostavimo 5-6 minuta da počne da nadolazi. Za to vreme u posudu za mešnju sipamo jaje, so, jogurt, 60 ml ulja, prašak za pecivo. Potom ulijemo nadošli kvasac i onda kreće postepeno dodavanje brašna, možemo da ga prosejavamo ili propustimo kroz neku veću cediljku. Kada su se sastojci povezali prelazimo na obradu testa rukom. Par minuta je potrebno. Testo je nekako glatko i meko. Zatim premažemo testo kašikom ulja i stavljamo ga u najlon kesu, zavežemo kesu tako što čvor ne pravimo tik uz testo, već ostavimo malo prostora pošto će testo da narasta. Što se narastanja testa tiče, ja sam ga ovako spakovala u frižider gde je stajalo nekih 3 sata sigurno pre nego što sam započela pravljenje kiflica. Možete ga umesto u kesi, ostaviti u posudi, pokriti providnom folijom i ostaviti na toplom da narasta i ranije početi sa pravljenjem kiflica. A ono što je takođe dobro kod ovog testa što ga možete ovako u frižideru čuvati sigurno 2-3 dana. Što i te kako dobro dođe. Nakon 3 sata sam podelila testo na 2 dela, svaki deo posula sa malo brašna i razvukla oklagijom na oblik većeg kruga. Fil za punjenje sam pripremila tako što sam viljuškom usitnila sir (prestala sam da kupujem sitan sir jer se ispostavi da ima više vode nego sir u kriškama, pa mi je znatno ukusnije da kriške usitnim viljuškom), dodala jaje i kajmak, vrlo malo posolila (to zavisi da li je sir slan ili ne). I nisam klasično punila kiflice tako što se na svaki trouglić stavlja po kašičica fila, već sam ceo krug premazala sa pola količine fila i tek tada sekla trougliće, odmah rolala svaki deo. Bitno je da kada uvijate kiflice bude što više namotaja. Kiflice ređamo u pleh obložen papirom i ostavimo ih još nekih 20-tak minuta da odstoje. Potom sam ih premazala sa belancem i posula susamom. Peku se oko 15 minuta na 200 stepeni. Moja rerna zna da se ponaša potpuno neočekivano i nekada peče dosta jače tako da su već bile gotove za 15 minuta. Vi procenite, treba da dobiju zlatkastu boju. Ove divne meke kiflice idu najbolje uz jogurt.