Jednostavan i brz kolač od kokosa za koji otprilike kod kuće imate sve sastojke, može da vam zafali samo kokos, pa je zato ovaj kolač i veoma jeftin i izdašan. Može da se priprema za razna slavlja nekoliko dana pre ostavljajući ga u kalupu da stoji a onda sečenjem u štanglice.
Dastojci za korice:
- 4 jaja
- 8 kašika šećera
- 100 ml mleka
- 100 ml ulja
- 12 kašika mekog brašna
- 1 prašak za pecivo ( od 10 gr )
- 2 kašike kakaoa
Fil:
- 500 ml mleka
- 3 kašike oštrog brašna ( može i meko )
- 8 kašika šećera
- 100 gr kokosa
- malo ekstrakta od vanile
Glazura:
- 100 gr čokolade
- 2 – 3 kašike ulja
Priprema:
Razdvojiti belanca od žumanaca pa uz postepeno dodavanje šećera ulupati belanca. Dodati žumanca i nastaviti mućenje dodavanjem u mlazu ulja i mleka.
Mleka ostavljamo malo, za jednu kašiku.
Dodati na kraju brašno i prašak za pecivo i sve zajedno umutiti da nema grdvica.
Dok mutimo koru rerna se zagreva na 180 stepeni.
Podeliti masu na dva dela pa u jedan dodati kakao i ono malo mleka i sve umutiti zajedno.
U obložen pleh 30 x 20 cm staviti papir za pečenje, tako da malo viri napolje pa istresti celu kakao smesu i staviti da se peče u rernu 15 minuta, da se uhvati korica.
Za to vreme pomešati šećer i brašno za fil pa dodati malo hladog mleka, a ostatak sipati u šerpu i staviti na vatru da provri.
Kada mleko provri zakuvati smesu i mešati dok se ne zgusne.
Neće se jako zgusnuti, tako i treba pa skloniti sa vatre i dodati kokos, sjediniti pa na kraju dodati ekstrakt vanile i sve izmešati.
Izvaditi koricu iz rerne, naneti ceo kokos fil, poravnati pa preko preliti masu za svetlu koricu.
Vratiti u rernu da se peče izmedju 20 i 25 minuta. Ja sam pekla 22 minute.
Pečen kolač preliti glazurom. Otopiti čokoladu sa uljem, na laganoj vatri, izmešati i preliti preko kolača. Pleh dodatno malo prodrmati da se ta čokolada lepo rasporedi. Kokos kolač ostaviti da se potpuno ohladi pa ga onda iseći i poslužiti ili ga pokriti folijom i osložiti u hladniju ostavu do služenja.
Нема коментара:
Постави коментар